Zorgverleensters uit rusthuis in Sint-Truiden nemen vernederende foto’s van dementerende bewoners en delen die op sociale media

door: PMN
Afbeelding bron: Google Maps
Het Limburgse parket voert een onderzoek naar vier zorgverleensters van het OCMW-rusthuis Villa Rosa in Sint-Truiden. Zij zouden vernederende foto’s gemaakt hebben van dementerende bewoners.

Een vrouw zou bij een dementerende bejaarde, die enkel een pamper droeg, in bed zijn gekropen en deelde die foto op Facebook. Er zouden ook beelden gemaakt zijn van bewoners die zichzelf hadden bevuild.

De oppositie van Sint-Truiden is razend om de feiten. "Dit zou al anderhalf jaar bezig zijn", zegt oppositielid Gunter Leenen, wiens grootmoeder tot haar dood ook in het rusthuis verbleef in Het Laatste Nieuws. "Het idee dat ze belachelijk werd gemaakt, raakt me enorm."

Opvallend is dat het rusthuis vorig jaar nog door Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) geroemd als voorbeeld van zorgethiek. Het rusthuis moest toen nog zijn zorgbeleid delen met andere wooncentra in Vlaanderen.