Civiele Bescherming neemt zaterdag niet deel aan het nationaal defilé: “Willen niet medeplichtig zijn aan minister Jambon zijn georkestreerde klucht”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: mil.be
Komende zaterdag is er de nationale feestdag. Naar jaarlijkse gewoonte zal er ook nu weer een nationaal defilé zijn.

Het personeel van de Civiele Bescherming zal dit jaar niet deelnemen aan het nationaal defilé. Het personeel “wil niet medeplichtig zijn aan de door de minister van Binnenlandse Zaken, N-VA’er Jan Jambon, en zijn kabinet georkestreerde klucht”, aldus de vakbonden ACV en ACOD in een persbericht.

Het Nieuwsblad weet dat de vakbonden het niet mee eens zijn om vier van de zes operationele eenheden te laten verdwijnen. “De minister wil tijdens het nationaal defilé immers uitpakken met glimmende vrachtwagens en aanhangwagens, die met het modernste materiaal zijn uitgerust, en de bevolking laten geloven dat ze bij een biologische terreuraanslag, een groot industrieel of nucleair ongeval goed beschermd zal zijn”, klinkt het. “Maar waartoe dient de allermooiste racewagen als er geen piloot of mecanicien aanwezig is?”

Wat de vakbonden ook dwarszit is dat de éénheid in Brasschaat mag blijven en dat is nu net ook thuishaven van minister Jan Jambon (N-VA). “Wanneer in de kerncentrales van Tihange of Doel het nucleair noodplan in werking treedt, zullen de door onze minister van Binnenlandse Zaken zorgvuldig gekozen kazernes rechtstreeks getroffen worden omwille van de dominante windrichtingen. Alweer een blunder.”