Chauffeur van Flixbus komt liever niet meer aan het station van Brussel-Noord: “Groepen criminelen staan ons op te wachten en beroven de reizigers”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De chauffeurs van de Europese aanbieder van intercitybussen Flixbus klagen steen en been over de situatie aan het station van Brussel-Noord.

Ron Weerman uit Lelystad (28) is één van de chauffeurs van Nederlandse bedrijven die worden ingehuurd om de sneldiensten te rijden. Hij doet in Het Nieuwsblad zijn beklag.

RUZIES, DIEFSTAL,..
“Meerdere keren per week maak ik er bedreigende dingen mee: geweld, intimidatie, messen die getrokken worden, ruzies, diefstal... Het nachtelijke gespuis komt in Brussel-Noord uit alle hoeken en gaten om nietsvermoedende passagiers een poot uit te draaien. Ook wij worden ernstig bedreigd als we willen ingrijpen. Het noodnummer in de bus wordt vaak niet eens beantwoord. Chauffeurs zijn het nu zat en eisen beveiliging”, zegt hij. “Groepen criminelen staan ons gewoon op te wachten en beroven de reizigers."

POLITIE
De Duitse directie van Flixbus erkent de situatie en is op zoek naar een nieuwe stopplaats. “Het moet veilig zijn”, zeggen ze. De directie vraagt ook aan de Belgische politie om meer fysiek aanwezig te zijn aan het station van Brussel-Noord.

Audrey Dereymaeker, woordvoerster van de politie in Brussel-Noord, zegt dat de politie doet het wat kan. “We zijn in gesprek met Flixbus. Maar het is in de eerste plaats aan hen om hun bussen beter te beveiligen.”

SCHRIJNEND
“Het is werkelijk schrijnend wat er daar allemaal gebeurt. Dagelijks verdwijnen er bagagestukken, gsm’s, portefeuilles. Groepjes staan op de loer en slaan hun slag eens de bussen arriveren of vlak voor ze vertrekken. Politie in burger zou kunnen helpen om ze op heterdaad te betrappen. Maar we zitten daar in een buurt waar drie zones moeten samenwerken: politie Noord, spoorwegpolitie en Brussel stad. Het maakt het er allemaal niet gemakkelijker op”, klinkt het bij de federale politie.