Francken reageert op crimineel die het land werd uitgezet: “Niet onze schuld”

bron: Het Laatste Nieuws/Radio 1
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Eén van de meest gezochte criminelen in ons land is door de dienst Vreemdelingenzaken vorig jaar het land uitgezet. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), reageert op de kwestie.

Enkele dagen geleden plaatste de politie Safet Rustemi op de ‘most wanted’-lijst van gezochte criminelen, na een nieuwe veroordeling wegens drugshandel in februari van dit jaar. Hij moet nog een celstraf van 22 jaar uitzitten.

De overheid is dus op zoek naar een crimineel die ze zelf het land uitstuurde. Het doet op zijn minst gezegd de wenkbrauwen fronsen. Rustemi kreeg ook nog eens het verbod om 15 jaar lang niet meer in België te komen. “Zoals wij dat doen met criminelen die illegaal op het grondgebied verblijven”, Citeert Het Laatste Nieuws Francken in De ochtend op Radio 1.

Francken wijst met een beschuldigende vinger richting politie of gerecht. “Ik heb geen signaal over hem gekregen van Justitie of politie. Er was geen onmiddellijke aanhouding en de borgtocht was betaald. Het is aan Justitie of politie om dat signaal te geven. Wij zijn een bestuurlijke overheid, wij voeren gewoon uit. En het uitzetten van illegale criminelen is voor ons een prioriteit.”

De grote vraag is of Rustemi zijn straf nog zal uitzitten in ons land? “Wij hebben een uitleveringsverdrag met Albanië. Het is politiewerk om die man op te sporen, te laten uitleveren en hier zijn straf te laten uitzitten. Albanië is nu ook niet het einde van de wereld”, besluit Francken.