Rosse euromuntjes verdwijnen in ons land

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Er is niemand echt tevreden met de rosse euromuntjes van 1 en 2 cent. Minister Kris Peeters kondigt een maatregel aan die de muntjes op termijn zal doen verdwijnen.

Zestig miljoen muntjes van 1 en 2 eurocent moest de Nationale Bank vorig jaar extra in omloop brengen. Omdat de meeste winkeliers hun prijzen niet afronden, krijgen de klanten veel van die muntjes terug.

Alleen geven de mensen die muntjes te weinig uit, waardoor er weer tekort dreigt. “Tijd om iedereen te verplichten de prijs aan de kassa af te ronden”, stelde gisteren zowel zelfstandigenorganisatie Unizo als de vertegenwoordiger van de banken, Febelfin.

Het Nieuwsblad meldt dat Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) dit ook gaat doen. Hij kondigt een wetsontwerp aan dat de winkeliers verplicht om hun prijzen af te ronden. Alle bedragen die eindigen op 1 en 2 eurocent zouden naar beneden worden afgerond, 3 en 4 eurocent worden afgerond tot 5 eurocent, net als 6 en 7 euro­cent. 8 en 9 eurocent worden dan weer naar 10 afgerond.

Door cash te betalen gaan de rosse euromuntjes vanzelf verdwijnen. Naast de cash betalingen is die vrijwillige afronding nu eveneens voorzien voor digitale betalingen. Maar ook dat verplichten, wil Peeters nog niet, zegt zijn woordvoerster.