Weerman David Dehenauw: “Het klimaat in ons land aan het veranderen en we zijn er niet klaar voor”

bron: Dag Allemaal
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het is deze zomer extreem droog. Volgens weerman David Dehenauw zal dit de komende jaren eerder de regel zijn dan de uitzondering.

“We stellen een tendens vast van langere droogtes afgewisseld met meer hevige regen”, stelt Dehenauw vast in Dag Allemaal. “Aan de kust merken we dat al een jaar of twintig. Het is er zonniger en droger dan in het binnenland, maar als het er regent is het veel intenser.”

PROBLEMEN
“We verwachten dat de neerslag in het binnenland naar dezelfde lijn zal evolueren. En dat geeft problemen. Onze rioleringen zijn niet berekend op die hevige regens. Terwijl onze landbouwbedrijven niet voorzien op lange, droge periodes.”

WATERBEHEER
“We moeten ook nog meer inspanningen leveren om ons regenwater op te vangen en op te slaan. Het klimaat hebben we niet in de hand, maar met een beter waterbeheer kunnen we wel vermijden dat we de ene week natte voeten krijgen en een week later het drinkwater moeten rantsoeneren.”

REGENWATER
"Eigenlijk is drinkwater daar veel te kostbaar voor. We moeten nog meer inspanningen leveren om ons regenwater op te vangen en op te slaan, zodat we het kunnen gebruiken wanneer we het nodig hebben.”