De vakantie is nog maar net begonnen en nu al sprake van 50 kinderen die ziek zijn geworden op kamp

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Naar jaarlijkse gewoonte trekken duizenden jongeren weer op kamp in de zomervakantie. En dan is het altijd opletten geblazen met voedsel.

In twee weken tijd werden er al tientallen jongeren in Vlaanderen en Wallonië geveld door een voedselvergiftiging. De oorzaak zijn de tropische temperaturen. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) roept daarom op om goed te waken over het veilig bewaren van voeding op kamp, maar ook vervuild water kan de pret bederven.

Volgens het Waalse RTL Info werden er deze zomer al 50 kinderen ziek op kamp. Het gaat dan om jongeren uit Vlaanderen Wallonië. In Namen moesten acht jongeren opgenomen worden in het ziekenhuis. Ze moesten hevig braken en hadden diarree. In de provincie Luxemburg hadden ongeveer dertig scoutsleden verzorging nodig omdat ze misselijk waren en moesten overgeven. In Limburg werden er negen kinderen ziek na het eten van pannenkoeken, meldt Het Laatste Nieuws.

Wanneer voeding niet koel genoeg bewaard wordt, kan het veel sneller bederven. Maar ook besmet water kan bacteriën veroorzaken. Het FAVV roept op om waterflessen zeker niet in de zon te laten staan, zodat microben niet de kans krijgen zich te ontwikkelen. Vaak worden kampleden ook ziek door in rivierwater te pootjebaden, waar het wemelt van de bacteriën en virussen.