Al negen dodelijke slachtoffers door besmette groenten, ook Belgisch bedrijf betrokken

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
In verschillende Europese landen zijn er de afgelopen drie jaar al negen doden door besmet voedsel. Het voedsel was besmet met de listeriabacterie.

Er is ook een Belgisch bedrijf bij betrokken. Diezelfde stam werd ook gevonden in een Hongaarse fabriek van het Belgische groentenbedrijf Greenyard. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Naast de 9 doden werden er ook nog eens 38 mensen ziek. In ons land vielen er nog geen slachtoffers. De dodelijke slachtoffers vielen in Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. 

Intussen is vermoedelijke bron van de listeriabesmetting gevonden in een Hongaarse fabriek. De experts zijn zeker dat die fabriek de enige bron is omdat alle gevonden bacteriën (in 2016, 2017, 2018) tot dezelfde stam behoren, ondanks de verschillende pogingen om de fabriek volledig te ontsmetten.

Greenyard werd op 29 juni op de hoogte gebracht van de besmetting in zijn fabriek. De fabriek is intussen ook gesloten voor verder onderzoek. Door de aankondiging nam het aandeel van het bedrijf een stevige duik. Om 12.43 uur werd de handel in het aandeel stilgelegd, in afwachting van een persbericht van het bedrijf. Het aandeel noteerde op het moment van de opschorting met een verlies van ruim 9,5 procent.

Het gaat om producten van het merk Pinguin, erwten extra fijn, erwten zeer fijn, erwten fijn, erwten middelfijn, gebroken bonen, erwten zeer fijn en jonge wortelen, 10 gemengde soepgroenten, minestrone, zomergroenten en fitmix. Van het merk D’Lis wordt de paëlla met zeevruchten en kip teruggeroepen. Ook het merk Delhaize is getroffen. Daar gaat het om extra fijne erwten en jonge wortelen, en een groentemix voor tomatensoep. Verder wordt ook de nasi goreng en bami goreng van Everyday en de mix paysanne en bio erwten van Boni teruggeroepen.

EFSA waarschuwt voor de producten. “Nieuwe gevallen kunnen nog steeds ontstaan door de lange incubatietijd, die tot 70 dagen kan duren.” Diepvriesproducten zijn ook nog eens lang houdbaar. Het is dus goed mogelijk dat er nog heel wat mensen de besmette producten in hun diepvriezer hebben zitten.

Voeding waarin de listeriabacterie zit kan mensen ziek maken. Symptomen zijn hoofdpijn en koorts. De bacterie kan ook de ernstige ziekte listeriose veroorzaken. Als je het product minimaal 2 minuten verhit tot 70 graden, kan je de bacterie doden.