Weerman Frank Deboosere ziet felle onweersbuien op de kaarten verschijnen en doet ook nog andere ontdekking: "Het is nog lang niet voorbij"

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Op de meeste plaatsen in ons land is het al weken extreem droog. En weerman Frank Deboosere heeft geen al te best nieuws.

“De grote droogte is absoluut nog niet voorbij”, zegt Deboosere aan VRTNWS. “Vooral in het westen van het land is de droogte nijpend. In Koksijde is de voorbije maand 25% van de normale neerslag gevallen. Voor Spa is dat 40% en voor Ukkel 60%.”

GEEN REGEN MEER
“De laatste maand is er in het westen van het land nauwelijks een druppel gevallen. Dat stemt toch tot nadenken. Alles heeft te maken met hoe de atmosfeer in elkaar zit. Normaal heb je een opeenvolging van lage - en hogedrukgebieden. Bij die lage drukgebieden behoren ook de regenzones. Het is een van de rijkdommen in onze regio dat we regelmatig regen krijgen.”

BLOCKING
“Maar soms gebeurt het dat die hoge - en lagedrukgebieden niet meer zo bewegen en lang ter plaatse blijven trappelen. Een hogedrukgebied durft dat al eens te doen. Als zo’n hoge drukgebied boven Groot-Brittannië tot stilstand komt, spreken van een blocking. Daardoor krijgt België geen regen meer. Dat is al een paar weken zo.”

ONWEERSBUIEN
“In de loop van volgende week kunnen er wel wat onweersbuien zijn, maar die zijn tijdelijk en plaatselijk. Dat zal zo vanaf dinsdag en woensdag. In 1976 hadden we een fenomenale zomer, die duurde zelfs een paar maanden. De dag dat je mij zal horen zeggen dat er tussen 10 en 20 vierkante meter zal vallen, is nog niet voor vandaag. Dat kan misschien nog duren tot eind juli.”