Inwoners van Vilvoorde zitten met ruim 200 ratten in hun tuin: "Ik mag er niet aan denken dat dit zou gebeuren"

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Google Maps
De inwoners van de Hooigaardestraat in Vilvoorde gaan gebukt onder een rattenplaag. Er werden intussen al 200 ratten gevangen.

Begin deze maand meldde Johan Gielen uit de Kluitingstraat in Vilvoorde dat hij last heeft van ratten in zijn tuin. Het schudde ook zijn stadsgenoten wakker.

"WAT ALS ONZE HOND GEBETEN WORDT?"
“De voorbije maanden zag ik geregeld ratten in onze tuin lopen. Dat is uiterst onaangenaam en onhygiënisch. Laatst kwam onze hond zelfs met een rat binnen die hij had gevangen. Wat als onze hond gebeten wordt? Ik mag er niet aan denken. Bij de buren registreerde ik veel gelijkaardige klachten", zegt buurtbewoonster Claire Nardon in Het Nieuwsblad.

PETITIE
“Ik begrijp dat de stad geen rattengif meer uitdeelt aan gezinnen met een paar ratten, maar dit probleem is vele malen groter. Ik ben een petitie gestart om duidelijk te maken dat we met een plaag zitten en dat maatregelen nodig zijn. Je kan toch niet verwachten dat elke buur zijn eigen huis beschermt om de plaag in te dijken?”

200 RATTEN GEVANGEN
De familie Van Doren-Van Geel ving al tweehonderd ratten. "Wij wonen in een uithoek van de straat, dichtbij het natuurgebied”, zegt Carina van Doren.

“De voorbije jaren zagen we wel eens een rat door de tuin rennen. Maar daar stelden we ons, gezien de ligging van onze woning, weinig vragen bij. De voorbije twee jaar werd het probleem veel groter. Mijn man is vallen beginnen uitzetten en ving zo al meer dan 200 beesten. Intussen komen ze al tot op het terras. Bovendien houden we hier negen honden. Die beginnen allemaal te blaffen als de ratten voorbij lopen. Ik ben blij dat er iemand initiatief neemt, want er is een grote nood aan een oplossing.”

ONDERZOEK
Het stadsbestuur van Vilvoorde is intussen op de hoogte van het probleem. "We gaan onderzoeken waar de ratten vandaan komen en stellen dan een plan van aanpak op”, zegt schepen van Wijkzorg Katrien Vaes. “Ik begrijp maar al te goed dat het uiterst onaangenaam is voor de bewoners om ratten in de tuin te zien lopen. We gaan op zoek naar een oplossing.”