'Regering Michel zet bevoegde instantie onder druk om tekort voor begroting zo laag mogelijk te houden'

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De regering Michel moet op zoek gaan naar 2,6 miljard euro om de begroting van 2019 op koers te houden. Om het evenwicht te behouden, zoals aanvankelijk beloofd was, is er zelfs 6,6 miljard euro nodig.

Het rapport van het Monitoringcomité vormt traditioneel het startschot voor de begrotingsbesprekingen. Die begrotingsgesprekken beginnen morgen. Volgens de experts zal België volgend jaar nog altijd met een tekort van 5,8 miljard euro kampen, terwijl het de bedoeling was om op 3,2 miljard te landen, zo staat te lezen in Het Laatste Nieuws.

Deze zomer zal er dus op zoek moeten gegaan worden naar 2,6 miljard euro aan extra geld. Dat is een stuk minder dan eerdere ramingen van het Planbureau deden vermoeden.

Het Laatste Nieuws vermoedt zelfs dat de regering zware druk heeft uitgeoefend om die cijfers zo laag mogelijk te houden door andere een reeks onzekerheden over de taxshift en de voorafbetaling van belastingen voor zeker aan te nemen. In het rapport staat zelfs letterlijk dat "een aantal leden van het comité de manier van presenteren niet onderschrijft".

Het is ook nog maar de vraag of de regering echt op zoek zal gaan naar 2,6 miljard euro. Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur is er weinig animo voor nieuwe, harde besparingen of belastingen. Dit is sowieso geen goed nieuws voor de volgende regering. Stel dat de oefening wel integraal gerealiseerd wordt, blijft de volgende regering nog achter met een put van 4 miljard euro.