Treinen en stations in ons land zijn onveiliger geworden: Stijging van ongewenst seksueel gedrag

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Uit cijfers van federaal minister van Mobiliteit François Bellot, waarover La Libre Belgique en La Dernière Heure beschikken, blijkt dat het seksueel geweld ongewenst gedrag in de trein en in de stations van de NMBS is toegenomen.

In 2016 waren er bij het security operations center (SOC) van de spoormaatschappij 143 oproepen in verband met zedenfeiten, op een totaal van 81.823 binnengelopen telefoontjes. Een jaar eerder ging het om 101 oproepen, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

De NMBS heeft ook een noodnummer in geval van agressie. Je kan dan bellen naar het nummer 0800/30.230. Slachtoffers kunnen zich ook rechtstreeks wenden tot de treinbegeleiders. Zij zullen dan rechtstreeks contact opnemen met de veiligheidsdienst Securail of de politie contacteren.

De NMBS heeft ook een anti-agressieplan klaar. Het wil agressie tegengaan met een vijftigtal punten dat het plan bevat. Een repressief luik moet vermijden dat potentiële daders tot seksueel ongewenst gedrag overgaan. Daders kunnen ook met camera’s worden opgespoord.