Er is een nieuw apparaat op de markt dat kan voorspellen wanneer je ziek zal worden

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Dankzij allerlei nieuwe technologieën wordt het voor artsen mogelijk te voorspellen wanneer je ziek zal worden. In het Nederlandse ziekenhuis Radboud UMC hebben ze nu een 'mobiel polskastje' ontwikkeld, dat toont of een patiënt gezonder dan wel zieker wordt.

Het nieuwe apparaatje kan zowel je bloeddruk, hartslag, ademhalingsfrequentie, temperatuur als de hoeveelheid zuurstof in het bloed meten. De info wordt verzameld via plakkers op je lichaam en gaat dan naar een centrale post.

Daar kunnen artsen of verpleegkundigen een voorspelling maken het de komende zes uur met de persoon in kwestie zal gaan. "Op basis van alle data krijgen de patiënten een vitale risicoscore", zegt internist Bas Bredie in Het Laatste Nieuws. "Die geeft aan of er de komende uren iets zal veranderen. Dus kunnen we bijvoorbeeld al antibiotica toedienen vooraleer iemand bloedvergiftiging krijgt of in shock raakt."

Al zijn er ook gevaren verbonden aan het toestel. "Want altijd zal je nog een dokter of verpleegkundige nodig hebben om de informatie correct te interpreteren", klinkt het.