In gevangenis van Antwerpen zijn 60 gevangenen in hongerstaking gegaan

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
In Antwerpen zijn 60 gevangenen in hongerstaking gegaan. Sinds vanmorgen 9 uur weigeren ze nog om te eten.

De gevangenen mochten vanmorgen hun cel verlaten voor een wandeling, maar weigerden nog om terug te keren naar hun cel. De gevangenen klagen over de omstandigheden waarin ze moeten leven.

“De situatie is onhoudbaar geworden”, vertelt een gevangene aan de Het Laatste Nieuws. “De temperatuur in de cellen loopt op tot 30 graden. Wij mogen één keer per week douchen. Om de drie tot vier dagen mogen wij onze cel eens verlaten voor een uur. De rest van de tijd zitten wij binnen. Dit is onmenselijk en onhoudbaar. Door deze hongerstaking willen wij ook onze kant van het verhaal laten horen. Wij zijn de grootste slachtoffers van deze staking.”

Directeur Christophe Martens van de gevangenis Antwerpen bevestigt dat een beperkte groep gevangenen weigert om terug naar de cel te gaan. “De omstandigheden zijn verre van optimaal. Na twee weken begint de staking door te wegen. Geen of weinig bezoek, slechts af en toe een wandeling, telefoneren is beperkt. De mensen raken gefrustreerd. Hun rechten zijn geschonden. Wij proberen met de mensen op de wandeling te overleggen. De groep is rustig en gaat volwassen het gesprek aan. "