Tijd begint nu echt te dringen voor Thaïs voetbalteam die vastzitten in grot: “Niet genoeg zuurstof meer”

bron: VTM-Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: VTM-Nieuws
Er moet dringend een oplossing komen voor het Thaïse voetbalteam dat vastzit in de grot. De toestand is ernstiger dan aanvankelijk werd gedacht.

Er was het plan om de jongeren vier maanden lang te laten overleven in de grot, maar blijkt nu toch niet mogelijk te zijn. “Op dit moment is het zuurstofniveau in de grot gezakt onder de vijftien procent. Een mens heeft 21 procent zuurstof nodig”, vertelt de Vlaamse duiker Ben Reymenants, die helpt bij de reddingsactie, aan VTM-Nieuws.

“De jongeren gaan niet meteen flauwvallen, maar het zuurstofniveau gaat ook niet meteen stijgen. Eerst werd gedacht dat er toch zuurstof de ruimte binnenkwam via kleine barstjes in de wand, maar dat is niet het geval."

Er is dus dringend een oplossing nodig. “Je kan wel zuurstofflessen aanvoeren, maar dat is een kortstondige oplossing. Als je een fles leegmaakt, komt er 2.000 liter zuurstof in de ruimte.”

Momenteel is er wel hoop om de jongeren snel uit de grot te kunnen halen. Als het Thaïse leger er in slaagt om het waterpeil genoeg te kunnen doen dalen, zouden de jongeren relatief gemakkelijk kunnen geëvacueerd worden. Alleen wordt er daar dit weekend regen verwacht en dat zou de situatie weer een heel stuk complexer kunnen maken.