De gevangenen in Sint-Gillis zijn het beu: Ze dienen een klacht in en eisen een dwangsom

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Een dertiental gedetineerden van de gevangenis van Sint-Gillis dienen een klacht in tegen de Belgische staat. Ze zijn de huidige situatie echt wel beu.

De gedetineerden vinden dat de acties in de gevangenis hun recht op onder meer bezoek, een dagelijkse douche en een wandeling schaden, en eisen een dwangsom van 1.000 per dag elk. Dat bevestigt de advocaat van de gedetineerde, Hamid El Abouti.

ALARMBEL
Ook de Orde van Vlaamse Balies luidde gisteren de alarmbel. Ze zeggen dat advocaten nauwelijks nog hun cliënten kunnen bezoeken, laat staan ze verdedigen in de rechtszaal.

STAKING
De vakbonden zijn al meer dan twee weken aan het staken. ACV en ACOD maakten gisteren een voorstel over aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om tot een oplossing te komen in het debat over minimale dienstverlening.

ACTIEPLAN
Als de minister het voorstel in overweging neemt, zullen de stakingen in de gevangenissen tijdelijk opgeschort worden. “Het is simpel”, zegt Gino Hoppe van ACOD. “We stellen een actieplan voor waarin zowel het recht op staken als de rechten van gedetineerden gerespecteerd worden.”