Iraans koppel, dat aanslag wilde plegen in Parijs, had manier gevonden om asiel te krijgen in ons land en zelfs de Belgische nationaliteit te kunnen bemachtigen

bron: Het Nieuwsblad/VTM-Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het Iraanse koppel uit Wilrijk slaagde er in om asiel aan te vragen in België. Op die manier konden ze rustig hun aanslag voorbereiden die ze wilden uitvoeren in Parijs.

Amir S. (38) en zijn vrouw Nasimeh N. (33) zeggen dat ze onder druk werden gezet als ze niet zouden meewerken. Hun familie zou dan iets overkomen. Dat vertelden ze aan de speurders.

LEUGEN
De speurders geloven het verhaal van het koppel niet. Volgens de speurders worden ze helemaal niet onder druk gezet. "Het is gewoon iets dat ze ingestuurd hadden voor mocht toch nog fout gaan." De speurders geloven wel dat ze door het Iraanse regime als spionnen naar België werden gestuurd. Dat staat te lezen in Het Nieuwsblad.

KOELWAGEN
Het was de bedoeling dat het koppel meteen naar Parijs zou rijden, om daar de jaarlijkse bijeenkomst te verstoren van de Iraanse Volksmoedjahedien (MEK), de beweging die al sinds 1965 strijdt tegen het Iraanse regime. De bedoeling was om een koelwagen te doen ontploffen, volgens VTM-Nieuws.

BRUSSEL
Opmerkelijk genoeg reed het koppel eerst naar Brussel. Daar werden ze in Sint-Pieters-Woluwe onderschept door de veiligheidsdiensten. In hun Mercedes lag een bom. 

DEKMANTEL
Het koppel kreeg twee jaar geleden zelfs de Belgische nationaliteit. Dat ze zich aansloten bij MEK, was niet alleen een dekmantel om te kunnen binnendringen bij de Iraanse oppositie. “Het diende ook om asiel wegens politieke motieven te kunnen aanvragen, en in België te kunnen blijven", luidt het bij de speurders.