Bloedbad vermeden door Belgisch gerecht: "Hier hadden honderden doden kunnen vallen"

bron: VTM-Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het Belgisch gerecht en politie hebben een terreuraanslag in Frankrijk verijdeld. Dat nieuws raakte vandaag bekend. Een Belgisch koppel van Iraanse afkomst is aangehouden.

Zaterdag waren er een hele dag huiszoekingen in Sint-Pieters-Woluwe. In de auto van het koppel uit Wilrijk werd materiaal gevonden om een bom te maken. Dat heeft VTM-Nieuws vernomen.

De vermoedelijke terroristen viseerden een meeting van een Iraanse oppositiepartij in de buurt van Parijs afgelopen zaterdag. Straks geeft het federaal parket meer uitleg.

"HIER HADDEN HONDERDEN DODEN KUNNEN VALLEN"

"Dat Iraans koppel waren geen onbekende voor de veiligheidsdiensten", geeft terreurexpert Faroek Özgünes wat meer uitleg. "Ze stonden daar al een tijd op de radar. Toen dit weekend de plannen concreet werden om een aanslag te plegen op een politieke meeting in Parijs, zijn de veiligheidsdiensten in gang geschoten. De bom in die wagen was kant en klaar om te gebruiken. Het zou een zelfde bom zijn geweest die gebruikt werd bij de aanslagen in Zaventem. Het zou honderden slachtoffers kunnen gemaakt hebben."

Özgünes spreekt van een zeer serieuze zaak. "Op die meeting in Parijs komen duizenden mensen af. Eén van de gastsprekers was Rudy Giuliani, de gewezen burgemeester van New York en de persoonlijke advocaat van Donald Trump."

"Het was een Iraans koppel dat plannen had om een aanslag uit te voeren. Ze wonen in Wilrijk. Ze wilden duidelijk een politieke aanslag plegen."