UCI heeft beslissing genomen Chris Froome zijn deelname aan de Tour

bron: Het Laatste Nieuws/Sporza
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Gisteren meldde 'Le Monde' dat Chris Froome allicht niet zal starten in de Tour de France. Hij zou een startverbod krijgen van de ASO.

Vandaag is er alweer een nieuwe wending in de zaak. De UCI heeft de kopman van 'Team Sky' immers vrijgesproken. Goed nieuws voor hem want zo kan Froome zaterdag aan de start verschijnen van de Tour.

Het UCI laat ook weten dat het onderzoek naar Froome zo definitief is afgerond. Froome legde op 7 september van vorig jaar een positieve dopingsplas af tijdens de Vuelta. In zijn urine werd een te hoge concentratie van het verboden middel salbutamol aangetroffen.

De Internationale Wielerunie UCI startte een tuchtprocedure op en Froome kreeg de tijd om te bewijzen dat de abnormale concentratie salbutamol in zijn urine het gevolg was van toegestaan gebruik. Op 4 juni werden werden het bewijsmateriaal en een bijkomende verklaring ingediend.

"De UCI heeft al het relevante bewijsmateriaal grondig bestudeerd", lezen we in een statement.  Op basis daarvan besliste het UCI dat de afwijkende waarden van Froome niet het gevolg waren van misbruik. "De UCI heeft dan ook besloten om de procedure tegen Froome te beëindigen", luidt het.

De renner reageerde al opgelucht op Twitter. "Ik ben blij dat ik dit hoofdstuk achter mij kan laten", zegt hij in een eerste reactie. "Het waren negen emotionele maanden. Dank aan iedereen die mij is blijven steunen en in mij is blijven geloven."