VTM

Code rood in Limburg en Antwerpen door droogte en hitte: Brandweer moet uitrukken

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het is extreem droog in ons land. Dat laat zich ook voelen. In de natuurgebieden in de provincies Limburg en Antwerpen is nu code rood van kracht voor brandgevaar.

De brandweerzone van Noord-Limburg heeft vanmiddag ook oproepen binnengekregen. “De meldingen gingen over bermbranden en eerdere bosbranden die opnieuwe opgeflakkerd waren. Ook één weiland heeft vuur gevat”, vertelt Koen Maes van de Brandweerzone Noord-Limburg aan VRTNWS.

Zowel de brandweer als het Agentschap voor Natuur en Bos zijn extra op hun hoede. “Er wordt volop gepatrouilleerd en ook de brandtorens blijven bemand. Er is continue bewaking", zegt Griet Buyse van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Wie in de avontuur gaat wandelen moet zeer voorzichtig zijn. "Soms kan het door een onvoorzichtigheid dicht bij natuur ook gewoon al misgaan, daarom raden we iedereen aan om zeer voorzichtig te zijn." Als je ergens vuur opmerkt, wordt verzocht om meteen de brandweer te bellen.

Vanmiddag zijn er ook enkele bermen in brand gestoken. “Die worden vaak veroorzaakt door sigaretten die uit auto’s worden gesmeten”, vertelt Koen Maes van de Limburgse brandweer. “Doordat het gras in de bermen zo droog is, vliegen die nu bij het geringste in brand.”