Weerman is heel duidelijk: “Je kan er maar beter aan wennen want dit zal het weer worden voor de komende jaren"

bron: ATV
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews/ATV
Vandaag, en ook nog de komende dagen, blijft het bijzonder warm. De temperatuur schommelt telkens met de grens van een tropische 30 graden.

Het is ook extreem droog. “We hebben deze maand zo’n 15 liter regen per vierkante meter gehad”, licht weerman Marc Van den Broeck toe bij ATV. “Normaal hebben we recht op 70 liter per vierkante meter. Het record was er tijdens de zomer van 1976. Toen was er maar 12 liter regen gevallen per vierkante meter.”

“De komende tien dagen gaat er ook niet veel neerslag vallen. Misschien dat er nog onweersbuien komen, maar wisselvallig weer is er pas ten vroegste in het tweede deel van juli. En ook dat blijft afwachten want die weerkaarten zijn nog erg onzeker.”

De weerman doet ook een vaststelling. “De komende jaren gaan we rekening moeten houden met extremen, ook in ons land. Ik denk dan aan extreme perioden van warm weer of in de winter extreme periodes van meer sneeuwval. Het is dus heel ruim.”

“We hebben dit jaar een behoorlijke winter gehad die vrij lang geduurd heeft. Het is lang koud gebleven. In april is het dan zomerweer geworden. De lente hebben we dit jaar overgeslagen. De laatste jaren waren ook veel nazomers. Hopelijk wordt de maand augustus niet te nat want de temperatuur compenseert altijd.”

“We zitten volop in een klimaatwijziging”, merkt Van den Broeck op. “We moeten rekening houden met felle onweersbuien. Dan kan er op korte tijd veel regen vallen. Dat hebben we al eens gezien. Er kunnen zelfs tornado’s voorkomen. Het weer dat we nu hebben is aangenaam zomerweer. Je kan dat vergelijken met het gebied in de Middellandse Zee.”

“Je kan ook de vergelijking maken met de zomer van 1976. Dat was een heel lange zomer. Die is begonnen eind april en duurde tot eind september. Dat is nu ook het geval.”