Het OCAD, dat de terreurdreiging in ons land analyseert, waarschuwt voor nieuwe aanslag: “Deze personen kunnen toeslaan”

bron: VTM-Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er heerst ongerustheid bij het OCAD. Dat is het orgaan dat instaat voor de terreurdreiging in ons land.

Na de aanslag in Luik van stroomt er een pak informatie binnen over nieuwe, mogelijke terroristen die een aanslag willen plegen in België. Op 1 juni, twee dagen na de drievoudige moord, kwamen 163 rapporten binnen over potentiële terroristen. Vier keer meer dan op een gemiddelde dag voordien, kwam VTM-Nieuws te weten.

Gemiddeld kwamen er in de dagen na de raid 59 documenten binnen. Ervoor stond de teller op 44 per dag. Het gaat om rapporten van cipiers, agenten, jeugdwerkers, maatschappelijk assistenten of attente burgers die informatie aan het OCAD doorspelen.

OCAD-baas Paul Van Tigchelt wil en mag ook niets aan het toeval overlaten. Hij is erg waakzaam. "Hoe meer en hoe sneller de informatie tot hier geraakt, hoe liever. We beoordelen alle rapporten zo snel mogelijk op hun geloofwaardigheid. Gelukkig vormen de meeste inlichtingen wel geen aanleiding om dreigingsniveau vier af te kondigen. Maar je mag nooit een risico nemen. Eigenlijk is onze belangrijkste taak nu om de rust en de kalmte te bewaren."

Al betekent dat niet dat een nieuwe aanslag in ons land is uitgesloten. “Er is momenteel wel een gevaar”, reageert Van Tichelt. “We moeten opletten voor copycats die eventueel zouden kunnen toeslaan.”