Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken trekt zijn harde lijn door ondanks alle kritiek van de regering. Hij pleit voor deze oplossing: “Anders stopt het nooit”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Staats­secretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft al meermaals tegen de schenen van de regering geschopt. De regering verweet hem vorige week nog de mensenrechten te willen omzeilen.

Maar Francken ligt er allemaal niet wakker van. Hij trekt zijn harde lijn over asiel en migratie door. “Een optie is dat we gewoon niemand meer aanvaarden in Europa”, zegt de populairste politicus van het land in Het Nieuwsblad. “Alle asielloketten gaan dicht, ook dat in Brussel, en alle aanvragen worden buiten Europa behandeld.”

Francken wil vooral inzetten op illegale migratie. “Ik vind dat illegale migratie maximaal moet worden bestreden. Als je toch probeert illegaal naar Europa te komen, heb je niet meer het recht om later de EU binnen te komen. Het is toch uitzinnig dat je eerst een smokkelaar betaalt, je zo de georganiseerde misdaad rijker maakt en als je dan later wordt teruggebracht, je toch nog binnen mag?” 

“Wij pleiten voor het Australische model. Eén: wie illegaal per boot het land probeert binnen te raken, wordt teruggestuurd en krijgt geen asiel. Ze komen op een zwarte lijst te staan en komen Australië niet meer binnen. Sinds dat systeem bestaat, zijn er geen doden meer. Ik wil de slechte opvangcon­dities daar niet kopiëren - er moet meer geld worden geïnvesteerd in die centra - maar wel het principe: illegale migratie mag niet meer beloond worden. Anders stopt het nooit.” 

“Twee: meer echte vluchtelingen binnenvliegen, met hervestigingsprogramma's van de UNHCR (de vluchtelingenvleugel van de VN, nvdr.) vanuit vluchtelingenkampen in de regio van conflicten. Zoals we nu al doen. De VN selecteert die vluchtelingen zelf. Voor alle duidelijkheid: dit is mijn persoonlijk standpunt en dat van mijn partij, want binnen de regering moet daar nog over gediscussieerd worden.”

Francken komt ook nog eens terug op het schenden van het mensengedrag. “Ik wil geen mensenrechtenschendingen. Laat dat duidelijk zijn. Het gaat eigenlijk vooral over artikel 1 van dat verdrag. Over de vraag wanneer dat van toepassing is. Als die bootjes voor de Libische kust worden onderschept en teruggebracht, is er geen schending van artikel 3, want die vluchtelingen zijn dan nooit in Europa geweest. Als een Italiaans schip ze redt, zijn ze wel in Europa geweest. ”

“Het enige dat ik wil is dat de illegale migratie stopt. Illegale migratie hé, want legale migratie - arbeidsmigratie of studentenmigratie - wil ik helemaal niet tegenhouden. Maar illegale migratie is op termijn de ondergang van de EU.”