Bedroevende cijfers voor Theo Francken (N-VA) doet CD&V fel uithalen naar hem: “Jongen, stop nu eindelijk eens met zagen”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) blijkt niet zo goed bezig te zijn. Van de 32.235 asielzoekers die in 2017 het bevel kregen om het grondgebied te verlaten, zijn er volgens Europese cijfers maar 5.255 die dat effectief deden

Dat is een bedroevend laag cijfer. België staat zo pas op de 22ste plaats, achteraan in het peloton van de 28 lidstaten van de Europese Unie. 

Bij CD&V zijn ze hier niet over te spreken. “Francken zou beter minder zaniken op sociale media en werk maken van beleid dat echt werkt”, reageert Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) in Het Laatste Nieuws. “Andere landen slagen er wel in om dat percentage omhoog te krijgen. Maar dat is hard labeur. Afspraken maken met andere staten, hen over de brug trekken met handelsakkoorden of ontwikkelingshulp.”

Op het kabinet van Francken zijn ze verrast door die cijfers. Het aantal uitwijzingen ligt rond de 11.000. Kan het beter? Ja, maar we werken er hard aan om nog efficiënter te zijn. Bovendien verlaten sommigen zonder enige vorm van hulp vrijwillig het land. En dat zit niet in de cijfers”, luidt het.