VTM

"De geslachtsoperatie van Bo Van Spilbeeck is niet zonder risico. Als dit zou gebeuren wordt het zelfs erg gevaarlijk"

bron: Dag Allemaal
door: PMN
Afbeelding bron: Twitter
Guy T'Sjoen, diensthoofd endocrinologie van het UZ Gent en bekend van `Topdokters', begeleidt Bo Van Spilbeeck tijdens haar transitie. In het najaar komt er een belangrijk moment aan.

"Ik sta in voor de hormonale voorbereiding', zegt de professor in Dag Allemaal. "Het is immers wenselijk dat Bo al vóór de geslachtsoperatie de lichamelke en emotionele switch ervaart. Zo'n operatie is nu eenmaal onomkeerbaar en het moet dus een heel bewuste keuze zijn."

"Zo'n operatie kan ten vroegste in het najaar. Dan zal Bo ongeveer een jaar vrouwelke hormonen genomen hebben, en is haar lichaam klaar voor de operatie. Eerst moet de genitale streek met een laserbehandeling onthaard worden, daarna zullen we van de penis een vagina maken. De balzak wordt de binnenwand, een stukje van de eikel gebruiken we om de clitoris te maken."

Al is die operatie niet zonder gevaar. "Er kunnen altijd ontstekingen optreden. Of in het ergste geval is er contact tussen de nieuwe vagina en de endeldarm, dat is echt gevaarlijk. Maar dat komt gelukkig maar heel zelden voor", besluit de professor.