Ook de komende dagen kans op fel onweer: ‘Blijf weg van de ramen en als je buiten bent en geen schuilplaats kan vinden, doe dan dit’

bron: De Morgen
door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
Ook vandaag en de komende dagen gaan we rekening moeten houden met hevige onweersbuien. Gisteren nog stonden de straten aan de kust in een mum van tijd onder water na zo’n felle onweersbui.

Het is ook zo dat zo’n onweersbui niet zonder gevaar is. Bij een onweer loert het gevaar altijd om de hoek. Toch zijn er enkele dingen die je kan doen om jezelf te beschermen.

WAT TE DOEN BIJ ONWEER ALS JE BINNEN BENT?
- Trek alle stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact. Ontkoppel de telefoonaansluiting en de aansluitingen van de computer en de televisie.

- Sluit alle deuren en ramen. Blijf ook weg van het raam. Het licht van de bliksem is zeer fel en kan je bij een inslag verblinden.

-Blijf uit de buurt van stromend water en ga dus zeker geen douche nemen

- Blijf uit de buurt van metalen leidingen of voorwerpen (waterleiding, elektriciteitsleiding, gasleiding, telefoon, teledistributie, radiatoren,...)

-Telefoneer niet met een vast toestel

WAAR KAN IK VEILIG SCHUILEN ALS IK BUITEN BEN?
- Als je in het bos bent en er zijn geen veiligere oorden in de buurt, zoek dan een groepje lage bomen in het laagste deel van het terrein. Ga nooit onder een alleenstaande boom staan!

-Open nooit je paraplu

- Als je op een fiets, brommer of motor zit of aan het paardrijden bent, stap dan zo snel mogelijk af en ga schuilen

-Je kan altijd veilig schuilen in bushokjes, carports. Blijf weg uit open vlaktes want deze bieden geen bescherming.

-Loop een gebouw binnen en blijf weg van de ramen

-Je auto is ook altijd een goede bescherming. Hou uiteraard wel alle ramen en deuren gesloten.

-Als er geen veilige schuilplaats in de buurt is, neem dan zelf een veilige houding aan. Ga gehurkt op je tenen zitten, sla je armen om je knieën, hou je hoofd zo laag mogelijk, en hou je handen over je oren en je voeten tegen elkaar. Ga nooit plat op de grond liggen. Hurk indien mogelijk in een greppel.