13-jarige Maithilli uit Assebroek moet over haar eigen leven beslissen: Meisje dat al tumor had, is door slecht nieuws de wanhoop nabij

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Facebook
De 13-jarige Maithili uit Assebroek bij Brugge staat voor een dramatische keuze. Ze moet beslissen over leven of dood.

Maithili heeft een agressieve tumor. De dokters zeiden aanvankelijk dat ze nog maar 9 maanden te leven had door een hersenstamtumor. We zijn nu 22 maanden later en Maithili is nog steeds aan het vechten.

Tumor
Ze trok naar Mexico voor een alternatieve behandeling. De tumor verkleinde en de activiteit werd tot een minimum herleid. Maithili kon plots weer schrijven en zette gigantische stappen vooruit. Maar in januari kreeg ze een nieuwe, zware klap te verduren. De dokters ontdekten een tweede tumor, in het deel van de hersenen dat de motoriek stuurt.

Rolstoel
Plots was het voor Maithili terug naar af. Ze belandde in een rolstoel en is voortdurend afhankelijk van anderen. De tiener is de wanhoop nabij en denkt aan opgeven. Op 6 juni staat er een nieuwe afspraak gepland in Mexico, de vliegtickets liggen klaar, maar het is Maithili die zelf beslist.“ Op een gegeven moment zei ze: waarom moet ik verder vechten als het toch niet verbetert”, zeggen haar ouders Sam en Stefanie in Het Laatste Nieuws.

Euthanasie
Als Maithili stopt met vechten is dat zoveel als euthanasie aanvragen. Want geen van drie wil dat ze als een plant verderleeft. “Hopelijk wil mijn dochter nog verder vechten. Maar we moeten ook met het tegenovergestelde rekening houden. Als zij zegt dat het genoeg geweest is zullen we haar in die beslissing steunen”, zegt haar papa. 

“Onze dochter is al zo lang aan het vechten. Ze is geen klein kind meer. Hoe moeilijk we het daar als ouders ook mee zullen hebben.