VTM

Dood van 8-jarige Esten, waar Karen Damen erg goed bevriend mee was, stuurde haar elke dag berichten vanop zijn ziekbed: “Mijn zoon was aan het aftakelen en er was geen genezing mogelijk”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Instagram
Er verscheen gisteren een droevige boodschap op de Instagrampagina van Karen Damen. “Rust zacht lieve Esten, mijn grote vriend, mijn dappere held, mijn knapperd. Het was een hele eer om jou te mogen kennen. Voor altijd in mijn hart...”

De boodschap was bedoeld voor de 8-jarige Esten Vandezande. Hij stuurde haar dagelijks berichtjes vanop zijn ziekbed, terwijl hij vocht tegen een zeld­zame stofwisselingsziekte.

Geen verrassing
Echt een verrassing was dat niet. “Hij heeft gevochten als een leeuw en zelfs zijn humor pakken ze hem niet af. Ik bewonder hem”, zegt papa Eddy in Het Nieuwsblad.

X-ALD
Esten leed aan de zeldzame stofwisselingsziekte X-ALD. Hij is een van de amper 300 kinderen ter wereld bij wie de ziekte de hersenen had aangetast vóór ze ontdekt werd. Dat gebeurde in de winter van vorig jaar. “Toen we de diagnose kregen, werd het zwart voor mijn ogen”, zei mama Evelien. “Het drong heel snel door: onze altijd vrolijke zoon was aan het aftakelen. Geen genezing mogelijk.”

Ex-buurvrouw
Karen is de ex-buurvrouw van Esten. n. “Onze eerste ontmoeting was onvergetelijk”, zei Karen eerder al. “Ik wou even binnenspringen om hem een plezier te doen. Uiteindelijk ben ik er uren gebleven. Esten heeft echt mijn hart gestolen. Sinds mijn bezoek sturen we bijna dagelijks berichtjes. Ik zie wanneer het goed gaat en wanneer niet. En elke keer breekt mijn hart.”

Grote droom
De zangeres liet ook Esten’s grote droom in vervulling komen: eventjes beroemd worden. Hij passeerde tijdens een ontroerend fragment in het tv-programma Karen Maakt een Plaat. De ouders plaatsten gisteren nog dit op Facebook: “Onze held is vertrokken, naar daar waar hij zijn welverdiende rust zal vinden.”