Vreselijk! Maar liefst 20.000 kuiken vergast in Zaventem

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
Het waren verschrikkelijke taferelen zondagavond in Zaventem. In opdracht van de Dienst Dierenwelzijn werden er 20.000 kuikens vergast.

De diertjes moesten eigenlijk overgevlogen worden naar Kinshasa. Twee pogingen mislukten en de exporteur wou de container niet terugnemen. “De container met 20.000 kuikens, bestemming Kinshasa in Congo, stond ingeschreven voor een vlucht van zaterdag 5 mei. Maar om technische redenen ging die niet door”, zegt Brigitte Borgmans woordvoerster van Dierenwelzijn in Het Nieuwsblad.

Geen water en voedsel
Een dag later werd een nieuwe poging ondernomen, maar de piloot weigerde om nog onduidelijke reden. Intussen bleef de container op de tarmac staan in de brandende zon. “Er was geen water en voedsel”, zegt Borgmans. “Zondagavond bleek een aantal kuikens al overleden, waarop we de exporteur voorstelden om de container terug te nemen, maar die weigerde. We hebben een inspecteur-dierenarts ter plekke gestuurd die besliste om de dieren te laten afmaken, opdat het dierenleed meteen zou stoppen.”

Brandweer weigert
De brandweer van de luchthaven werd er bijgeroepen. Die weigeren de dieren de doden. “Wij redden ze, wij doden ze niet”, zeiden ze. De ‘gewone’ brandweer wilde het wel doen. Daar werd wel een officier gevonden die de klus wilde klaren. Hij wikkelde de container in met plasticfolie waarna hij de dieren vergaste door CO 2 binnen te spuiten.

Onnodig leed
“Dit leed had gewoon vermeden moeten worden”, zegt Michel Vandenbosch van GAIA. “Bijna dertig jaar geleden voerde ik mijn eerste actie tegen de wrede luchttransporten van ééndagkuikens. Vandaag kan ik alleen triest het hoofd schudden en vaststellen dat nog niet veel veranderd.”

Afschaffen
“Grote aantallen komen om tijdens de vlucht. En in de Afrikaanse landen is er geen sprake van dierenrechten. Mijn advies aan bevoegd minister Ben Weyts? Afschaffen die handel. Voor exotische vogels is dat ook gelukt.”