VTM

“Wat ze zeggen over de doodsoorzaak van Eric Geboers is absoluut onwaar, dat kan gewoon niet"

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Eric Geboers (55) sprong in het water om zijn pup van drie maanden oud te redden. De motorcrosser overleefde het niet.

Een autopsie zal moeten uitmaken hoe Geboers precies gestorven is. Professor Bourgois (UGent) deed enkele jaren geleden onderzoek naar wat er gebeurd met een lichaam waar het plots in koud water terechtkomt.

Onwaar
“Dat een mens plots zou sterven aan hypothermie of onderkoeling zoals ik vandaag (gisteren, red.) verschillende keren hoorde, is absoluut niet waar", klinkt het. "Het duurt al minstens een halfuur vooraleer je door de koude van het water je bewustzijn verliest”, merkt de professor op in Het Laatste Nieuws.

Dood na drie tot vijf minuten
“Het is al bestudeerd dat van alle mensen die verdrinken in koud water, twee derde al dood is na drie tot vijf minuten. Zeker bij water dat kouder is dan vijftien graden - hoeveel kouder maakt dan eigenlijk niet eens meer uit - krijgt ons lichaam een zogeheten 'cold shock'.” 

Hyperventileren
“De huid koelt dan pijlsnel af en het gevolg is hyperventileren. Net zoals bij een ijsdouche hap je dan naar adem. Als dat gebeurt, kunnen er door de open mond in geen tijd liters water naar binnen stromen waardoor verdrinking volgt."

Hersenbloeding
"Ook een mogelijkheid is dat bloedvaten dichtgaan door de koude en dat het hart op zijn maximum gaat pompen om de bloeddruk te verhogen", gaat professor Bourgois verder. "Met niet zelden cardiovasculaire problemen of ongelukken met bloedvaten - zoals een hersenbloeding - tot gevolg."

Cold shock
"Daarnaast kan er door de 'cold shock' ook een conflict ontstaan in het hartritme: door de adem in te houden daalt het hartritme, maar door de koude wil het hart ook sneller gaan slaan. Ook die toestand kan fataal zijn."