VTM-terreurexpert Faroek Özgünes is op zijn hoede: “Ik heb schrik dat terroristen dit gaan doen”

bron: Hallo
door: PMN
Afbeelding bron: Medialaan
Faroek Özgünes volgt het terrorisme op de voet. De terreurexpert van VTM weet als geen ander wat er leeft.

Faroek heeft goed nieuws. “Ik denk niet dat we nog aanslagen gaan krijgen zoals in Parijs of Brussel”, zegt hij in Hallo. “Of toch voorlopig niet. Daar zat een heel ingenieus netwerk achter met mensen die in commandostijl handelden. Maar IS is over haar hoogtepunt heen. Potentiële Syriëgangers geraken zelfs niet meer ter plaatse.”

De journalist vreest dat terroristen andere plannen hebben en daar heeft hij wel veel schrik voor. “Cyberterrorisme. Ik durf zelfs niet in te schatten hoe dat zal evolueren. Het lijkt fictie, maar het is perfect mogelijk. Waarom zou een terrorist zich nog via de klassieke manier naar een luchthaven begeven om er toe te slaan, zonder duidelijk te weten hoeveel doden hij kan maken?” 

“Interessanter voor hem is om via de computers een controletoren te hacken en vliegtuigen te laten crashen vanop afstand. Hij blijft zelf buiten schot, maar zorgt voor een enorme paniek want niemand zal nog het vliegtuig willen nemen. Bij dat soort aanslagen kan de dodentol flink oplopen. Gelukkig zijn terroristen vaak geen bollebozen die zoiets klaar krijgen.”