Koning Filip staat volgende week voor enorm belangrijke opdracht voor ons land: “Het gaat heel spannend worden”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er breekt voor koning Filip een spannende week aan. De vorst heeft een heel belangrijke opdracht gekregen van de regering Michel.

Koning Filip reist volgende week naar New York. Hij moet ermee voor zorgen dat België vanaf 2019 voor twee jaar een zetel heeft in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

België heeft voor de twee zetels van de westerse groep landen concurrentie van Duitsland en Israël. Duitsland zal zijn zetel sowieso wel krijgen op 9 juni, maar voor ons land is het bang afwachten. We liggen in balans met Israël.

In totaal moeten twee derde van de 193 lidstaten hun steun moeten uitspreken. Vandaar de inzet van het koningspaar. “Het gaat zeer spannend worden”, zegt Jan Wouters, professor Internationaal Recht aan de KU Leuven in Het Nieuwsblad.

“Op het allerhoogste niveau krijgen zij toegang tot ambassadeurs en topdiplomaten die nog over de streep kunnen worden getrokken. De koningin komt bovendien op voor arme landen en heeft daarin een sterke reputatie opgebouwd. Dat straalt ook af op het imago van België.”