Dokter Luc Evenepoel waarschuwt: “Iedereen die gaat diëten doet dit, maar het mag niet. Het is ook volstrekt zinloos om het te doen”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Uit een grootschalig onderzoek dat gezondheidsgegevens uit 195 landen tussen 1980 tot 2015 bestudeerde, en waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in het invloedrijke New England Journal of Medicine, blijkt dat in België ruim de helft van de bevolking te dik is.

Dokter Evenepoel, gespecialiseerd in diëten, verwondert dit niet. “We eten te veel, en dan vooral te veel rommel, én er is weinig tot geen politieke wil om de voedingsindustrie aan te pakken. Daarnaast blijven mensen hun heil zoeken in diëten en wonderkuren”, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Veel mensen die willen vermageren, tellen hun calorieën. "Volstrekt zinloos", is Evenepoel duidelijk. "Zelf heb ik geen idee hoeveel calorieën ik op een dag eet, laat staan dat ik mijn voeding zou afwegen. Neem nu het lagekoolhydratendieet dat nu zo'n hype is: in het begin zal je er inderdaad enkele kilo's mee verliezen, maar dat is in de eerste plaats vocht.” 

"Zo eet je nog meer dan voordien"
“Vervolgens vertraagt je metabolisme door de verlaagde calorietoevoer, waardoor het moeilijker wordt om nog meer kilo's te verliezen. Het resultaat? Je geeft op en eet weer zoals voordien, maar dan met een vertraagd metabolisme. Het gevolg: er komen vaak meer kilo's bij dan je kwijt was.” 

“Door regelmatig je calorie-inname te beperken, loop je zelfs het risico dat je metabolisme permanent vertraagt. Hoe vaker je dus op dieet gaat, hoe groter de kans op overgewicht. Da's wetenschappelijk bewezen."