Een goede 5.000 gezinnen drinken al dagen vervuild leidingwater in ons land. En ze ontdekten later nog meer ellende

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
Zo’n 5.000 gezinnen in Kuurne en Harelbeke zijn al zes dagen vervuild leidingwater aan het drinken. Het einde van de ellende is wel in zicht.

Zes dagen lang at een deel van de inwoners gewoon ‘zand’. Het leidingwater zit er vol van en het houdt maar niet op, staat er te lezen in Het Nieuwsblad. De Watergroep krijgt vuile leidingen niet gereinigd.

Oorzaak
“De oorzaak is het in dienst nemen van een leiding, een toevoer van water vanuit De Gavers richting Kuurne en Harelbeke”, zegt Kathleen Deschepper van De Watergroep in Het Nieuwsblad. 

“De voorbije dagen werd duchtig gespoeld, maar dit heeft niet het gewenste resultaat. Dit betekent dat er nog een grootschaliger spoeling komt met mogelijk een verlies van druk op het water.”

5000 gezinnen
Gelukkig is de kwaliteit van het leidingwater altijd in orde geweest. Het einde van de ellende is wel in zicht. “Volgens onze berekeningen gaat het om 5.000 aftakkingen in een groot deel van Kuurne en Harelbeke, waaronder ook de deelgemeenten Bavikhove en Hulste. We volgen alles dag na dag op en hopen dat iedereen tegen het weekend weer proper water heeft.”

Schade
Er zijn heel wat gezinnen die een schadeclaim voor een kapotte boiler hebben ingediend. “We hebben al vaststellingen van schade ontvangen”, zegt Deschepper. “Het gaat om boilers, maar er kunnen ook problemen zijn met was- en vaatwasmachines. Die mensen kunnen een schadedossier indienen.”

Het is ook nog altijd niet duidelijk hoe het zand in het water terecht is kunnen komen.