Hartspecialist heeft niet zo’n goed nieuws over Goolaerts: “Belangrijk dat ook de familieleden onderzocht worden”

bron: VTM-Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het is nog steeds raden naar de reden wat de oorzaak is van de hartstilstand die Michael Goolaerts kreeg. Hartspecialist Pedro Brugada heeft niet zo’n best nieuws.

Brugada zegt aan VTM-Nieuws dat de kans zelfs groot is dat we nooit de echte oorzaak gaan kennen. “Ik denk niet dat een autopsie veel duidelijkheid gaat brengen.”

“Het is daarom belangrijk om de familieleden van Michael Goolaerts te gaan onderzoeken. Als het een erfelijk probleem is dat wel op te sporen. Je moet dan wel heel gericht gaan zoeken”, luidt het.

Maar niet alle hartritmestoornissen zijn op te sporen. “Bij de ziekte CPVT krijgt een persoon ritmestoornissen door een verhoging van adrenaline.”

“Die mensen kunnen de ene dag een fietsproef doen bij de dokter waarbij alles normaal is, maar even later bij een andere inspanning plots overlijden.”

“In ons land verplicht de Belgische wielerbond hartscreenings, maar dat is niet in elk land het geval. Het varieert wereldwijd van onderzoeken die niets voorstellen tot uitgebreide onderzoeken die veel aan het licht brengen. Dat laatste is in ons land al gebeurd bij verschillende sporters."

Tags