Theo Francken woedend: “Onze veiligheid is in gevaar want terroristen moeten we laten lopen"

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Staatssecretaris Theo Francken heeft het zo stilaan wel gehad met de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Voor de tweede keer in een maand heeft die een uitgewezen terrorist op vrije voeten gesteld en de repatriëring opgeschort. “Want er is geen garantie dat Marokko de man niet zal folteren”, beweert de Raad.

Francken kan de beslissing maar niet begrijpen. Marokko heeft alle mensenrechtenverdragen ondertekend en is een bevriende natie. Daar wordt niet gefolterd. “Andere Europese landen wijzen hun Marokkaanse veroordeelden van terreur wel uit”, reageert Francken in Het Laatste Nieuws. 

“Maar hier lukt dat dus niet en moeten we die kerels gewoon vrijlaten. Met alle veiligheidsrisico's van dien. We zijn echt met vuur aan het spelen. Mijn mailbox ontploft. De mensen pikken dit niet. Begrijpelijk.”

Ons land wijst elk jaar 300 à 400 criminelen uit naar Marokko.” Daarbij stelt zich geen enkel probleem. Maar als het gaat over de allergevaarlijksten, de terroristen? Dan mag het niet, vindt de Raad. Die mogen we niet uitwijzen en moeten we gewoon laten lopen. Ze brengen onze veiligheid in gevaar.”