Oudste Belgische jihadist (72) is opgepakt in Frankrijk: Man woonde jarenlang in ons land en deed hier geen fraaie dingen

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
In Frankrijk is een Belgische jihadist opgepakt. Het gaat om Sjeik Bassam Ayachi, de voormalige imam van het Centre Islamique Belge (CIB), waar hij de radicale vorm van de Islam predikte. De man is 72 jaar oud.

Ayachi is in Frankrijk onder aanhoudingsbevel geplaatst. Dat heeft Het Nieuwsblad vernomen via Franstalige media. 

De man is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Hij woonde jarenlang in België en is verantwoordelijk voor het vertrek van tientallen jongeren naar Syrië, Irak en Afghanistan. Het waren allemaal jongeren die nauw betrokken waren bij het CIB.

Opgepakt
Ayachi voltrok ook het huwelijk van Malikla El Aroud met Abdessatar Dahmane, de man die zichzelf opblies bij de zelfmoordaanslag op de Afghaanse commandant Massoud, twee dagen voor de aanslagen van 11 september 2001.

In 2008 werd Ayachi ook al eens opgepakt in Italië. Hij werd verdacht van het plannen van een aanslag. In 2011 werd de man weer vrijgelaten. Bij een aanslag in Syrië in 2015 verloor hij ook nog een arm.