Roel Vanderstukken is het niet eens met zijn ‘Familie’-personage: “Moet je over durven nadenken”

door: COS
Afbeelding bron: Medialaan

In ‘Familie’ wil Benny, vertolkt door Roel Vanderstukken, niets weten van de wilsverklaring van zijn vader. In het echte leven heeft de acteur een andere kijk op het onderwerp.

Zelf heeft Roel al nagedacht over een wilsverklaring. “Ik ben jong en alles gaat goed, maar ik besef heel goed dat het leven morgen gedaan kan zijn”, geeft hij toe in Het Laatste Nieuws. “Niet zozeer door mijn hartprobleem, ik kan net zo goed door de schuld van een ander tegen een paal rijden ...”

“Wie met twee voeten in het leven staat, staat daar misschien niet zo bij stil. Maar als je er dichtbij geweest bent, verzeker ik je dat het meer in je hoofd speelt dan voordien. Niet dat ik anders naar de dood kijk of minder bang ben, maar ik stop het minder weg.”

Beslissingsrecht

“Stel dat ik ooit in een vegetatieve toestand beland, dan komt die zorg vooral bij mijn gezin en familie terecht. Hoe belangrijk vind ik het om er nog te zijn, ook al ben ik er eigenlijk voor een stuk niet meer? Daar moet je over durven nadenken. Ik wil die verantwoordelijkheid niet aan hen overlaten.”

“Een wilsverklaring zie ik als een soort van beslissingsrecht waarover ik wil waken. Niet alleen voor mezelf, ook uit liefde voor wie achterblijft. Een wilsverklaring is vooral een manier om hen te beschermen.”