Boerenbond razend om verhaallijn in Familie

door: PMN
Lars ontmoet voor het eerst zijn zoon Raven in Familie
Afbeelding bron: VTM

Bij de Boerenbond zijn ze niet te spreken over een verhaallijn die momenteel loopt bij Familie. Ze reageren dan ook erg boos.

Je kan momenteel bij Familie zien hoe Zjef naast de klassieke broodjes ook veganistische broodjes aanbiedt in de Foodbar. Bij de aftiteling verschijnt ook de boodschap dat het allemaal in samenwerking  verloopt met Gaia.

De Boerenbond vindt het maar niets. “Familie’ is een programma waar veel mensen zich aan spiegelen”, klinkt het bij woordvoerder Vanessa Saenen in De Morgen. “We vinden het goed dat ‘Familie’ maatschappelijke thema’s aankaart, maar dan moet het meer dan één kant laten zien.” 

“Als je het over dierenwelzijn hebt, dan is GAIA een van de stemmen die je daarover aan het woord kunt laten, maar zeker niet de enige. Nu is de boodschap erg anti-vlees, terwijl de ene levensstijl niet per se beter is dan de andere.”

"Willen thema dierenwelzijn op de kaart zetten"

Bij GAIA zien ze geen probleem. Zij zochten naast de bestaande campagnes nog een andere manier om hun boodschap in de kijker te zetten. Vandaar de samenwerking met Familie

In feuilletons wordt volop vlees gegeten en melk gedronken. Daar mag iets tegenover staan”, vindt GAIA-directeur Ann De Greef. “Bovendien is de boodschap niet dat iedereen opeens veganistisch moet worden. Het is toch ook niet omdat er een transgender personage in ‘Thuis’ meedoet dat iedereen zich opeens transgender voelt?” 

“Met deze campagne willen we gewoon het thema dierenwelzijn op de kaart zetten. Dat daarover nu een debat wordt aangezwengeld, is alleen maar een goeie zaak want dat doet mensen er eens over nadenken.”

En ook bij VTM ziet men het probleem niet. “Zjef mag dan wel extreem opgaan in zijn standpunt, hij botst op de nodige tegenkanting van zijn omgeving. Uiteindelijk zal hij moeten inzien dat iedereen hierin zijn eigen keuze moet maken en dat is ook de boodschap die ‘Familie’ wil uitdragen.”