Eurovisiesongfestival ‘Eurosong’-kandidaat Gustaph onthult ‘ongemakkelijke’ ervaring in de muziekwereld
WVDS

Gustaph, die deelneemt aan ‘Eurosong’ is ganse dagen bezig met muziek, maar wil nu als artiest op het Eurovisiesongfestival staan. En hij wil ook de LGBTQI+-boodschap overbrengen, wat een logische verlengstuk is van zijn eigen  verhaal.

“Ik ben iemand die heel open is over wie ik ben en mijn geaardheid. Ik ben al een paar jaar getrouwd met mijn man”, trekt Stef Caers oftewel Gustaph het gesprek op gang. “En ik wil op een platform zoals ‘Eurosong 2023’ wat toch op Eén wordt uitgezonden en daarmee iedereen bereikt, vooral een positief signaal geven.” 

“Net zoals iedereen moet ik ook wassen en koken. Ik wil vooral onze gelijkenissen naar voor schuiven in plaats van de verschillen en dat mensen zich verbonden kunnen voelen met mij, want ik denk dat daar soms nog barrières zijn die nog doorbroken kunnen worden.”

Eurosong 2023

En Stef trekt die boodschap ook door in zijn nummers. “Je moet vieren wie je bent en dankbaar zijn voor de groep van mensen die je hebben gebracht waar je terecht bent gekomen in het leven. De songs gaan echt over acceptatie en aanvaarding om te zijn wie dat je bent.”

De coming out van Stef heeft hem als mens zeker gesterkt als persoon.“Ik ben zelf heel vroeg uit de kast gekomen en heb het vrij snel aan mijn ouders verteld en dat was hoegenaamd geen probleem.” 

“Door fenomenaal toffe ouders, broer en vrienden te hebben, heb ik me al van jonge leeftijd sterk genoeg gevoeld om sommige opmerkingen naast me neer te leggen. Ik ga ten slotte toch niets mijn geaardheid kunnen veranderen.” 

'ongemak' in de muziekwereld

Maar in de muziekwereld voelde Stef toch een bepaald aansturing. “Ik herinner mij nog wel dat twintig jaar geleden toen ik mijn carrière begon mijn geaardheid toch wel als een soort ‘ongemak’ aanvoelde in de muziekwereld.” 

“Ik moest mijn homo-zijn niet verbergen of erover liegen, maar ik moest het niet per sé zeggen. Toen dacht men nog dat mijn muziek daardoor misschien niet verkoopbaar zou zijn of het mogelijk mensen zou kunnen afschrikken.”

“Ik geloof echt dat mensen gewoon een goed nummer en goede performer kunnen appreciëren. We zijn als maatschappij ook gegroeid. Ik wil zeker geen triestig verhaal ophangen. Er gaat alleen maar gefeest worden op het podium.”

Eurosong 2023: van maandag 9 januari een week lang om 19.40 uur op Eén en VRT MAX.  De liveshow op 14 januari vindt - met publiek - plaats in Paleis 12, in Brussel en wordt uitgezonden op Eén en via VRT MAX

Meer nieuws

Meer nieuws

.