Eddy Planckaert doet het uit de doeken over zoon Francesco: "Mag ik nu na zoveel jaar zeggen"
COS
Eddy Planckaert doet het uit de doeken over zoon Francesco: "Mag ik nu na zoveel jaar zeggen"
Foto: Eén

'Vive le Vélo' streek woensdag neer op een domein dat de VRT 1-kijker meteen herkende: het kasteeldomein van de familie Planckaert. Eddy en Francesco Planckaert waren twee van de tafelgasten.

Eddy Planckaert is natuurlijk bekend als succesvolle wielrenner, met onder meer de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de groene trui in de Ronde van Frankrijk op zijn palmares. Ook oudste zoon Francesco Planckaert had het in zich om profrenner te worden.

"Het is altijd 'jouw kind, schoon kind', maar zijn collega's en concurrenten van toen weten dat zeker en vast: Francesco was een topkerel, Francesco was een man om de top te bereiken. Daar ben ik van overtuigd. Maar hij had een slechte knie. Die knie was om zeep en het was gedaan", vertelt Eddy in 'Vive le Vélo'.

"Ik heb Francesco mensen uit het wiel zien rijden. Hij won dertig koersen per jaar en was de grote concurrent van Philippe Gilbert. Dat mag ik toch een keer zeggen. Maar hij heeft een operatie ondergaan aan zijn knie en, dat mag ik nu ook zeggen na zoveel jaar, die is misgelopen."

Zo'n belangrijk iets voor een coureur. Dat was om zeep.

Het ging om een kleine operatie die nodig was. "Terwijl hij als 18-jarige op de operatietafel ligt, zegt de dokter tegen hem: 'Ik zie nog een probleem. Zouden we dat niet ineens ook aanpakken?' Een kerel van 18 jaar: 'Jij bent de dokter, jij moet het weten.' Ze hebben zijn kuit doormidden gezaagd."

"Zo'n belangrijk iets voor een coureur, dat was om zeep. Dat is het spijtige voor Francesco, dat hij zich als wielrenner niet heeft kunnen manifesteren. Maar ik ben zeer blij dat hij dat zo goed opgenomen heeft. Hij heeft dat goed aanvaard en zijn leven op een andere manier verdergezet."

Meer nieuws

Meer nieuws

.