Dieter Coppens reageert op de kritiek die ‘Down The Road’ krijgt: “Begrijp het, maar voor ons kan dat niet”

door: PMN
Afbeelding bron: VRT

Vanaf zondag trekt Dieter Coppens (42) weer met jongvolwassenen op pad die het syndroom van Down hebben. Dieter heeft terug de jongeren van het eerste seizoen uitgenodigd.


 

De hele bende trekt in dit seizoen van ‘Down The Road’ richting Lapland. Door corona duurde de reis wel minder lang dan aanvankelijk gepland was.

Maar nog voor het programma begonnen is, komt er nu ook kritiek bovendrijven. Sommige ouders van mensen met down vinden dat het programma niet strookt met de dagelijkse loodzware realiteit. 

Het is commentaar die Dieter ook persoonlijk te horen krijgt. "Vorig jaar werd ik op het verjaardagsfeestje van mijn broer aangesproken door een vrouw achter de toog”, vertelt Dieter in Het Laatste Nieuws. 

“Ze zei dat het een heel mooi programma was, maar dat ze er niet naar kon kijken. Ze had een zoon met down. Die had heel wat minder vaardigheden in vergelijking met de gasten met wie wij op reis gaan. Ze vond dus dat het programma geen correct beeld gaf van de werkelijkheid."

"Kunnen niet alle aspecten van de beperking behandelen"

Dieter begrijpt de kritiek van die vrouw. “Wij behandelen ook niet alle aspecten van de beperking. Dat kan ook niet. We zouden zes gasten kunnen meenemen die veel minder kunnen, maar daarmee bewijs je niemand een dienst.” 

“In vorige reeksen toonden we al enkele moeilijke momenten. Zo had de groep het in seizoen drie erg moeilijk met de trap zonder leuning.” 

“Maar ook nu gaan we niets uit de weg. Zo ontploft Kevin een keer helemaal en we tonen dat ook. We kaarten zoiets aan, maar natuurlijk begrijp ik die kritiek."