Marc Van Ranst windt er geen doekjes om: “We willen dit met z’n allen niet genoeg”
COS

Marc Van Ranst is er de afgelopen dagen even tussenuit geweest. Dat had hij wel verdiend, na maanden aan de frontlinie van de coronacrisis.

Marc Van Ranst is terug van even weggeweest, maar zijn scherpe uitspraken liet hij niet achter op vakantie. “Naar nul krijgen we het aantal besmettingen niet”, vertelt hij aan Het Laatste Nieuws. “Niet omdat dat niet kan, maar omdat we dit met z’n allen niet genoeg willen.”

“Vele andere landen gaan in lockdown met onze statistieken”, gaat de viroloog verder. “Wij raken nu gewoon aan deze hoge cijfers. Dat is niet goed. We kunnen ons zo’n hoog plateau momenteel enkel permitteren, omdat het aantal hospitalisaties en het aantal doden meevallen. Maar een situatie als de onze nu mag je niet te ver laten wegglijden.”

Of de herfst en winter er even somber uitzien, vindt hij onmogelijk te zeggen. “Het kan perfect zijn dat het door onze maatregelen en de gewoonten die we gekweekt hebben — afstand houden, handen wassen, mondmaskers — best meevalt. De epidemie voorspellen is zeer moeilijk.” De reacties van de mensen erop? “Dat is veel makkelijker”, aldus Marc Van Ranst.

Meer nieuws

Meer nieuws

.