Topartiesten zorgen voor unieke coronaveilige optredens: “Normaal nooit zo dicht bij een artiest”

door: WVDS

Door de maandenlange isolatie en bijhorende stress, snakken mensen naar ontspanning, een leuk avondje uit. De stad Leuven toont hoe het veilig kan met de organisatie van hun Anderhalvemetersessies op een 10-tal locaties in de stad. Zij steunen hiermee de cultuur- en eventsector die momenteel rake klappen incasseert.

“De cijfers qua coronabesmettingen binnen Leuven zijn nog altijd heel goed, vandaar dat de burgemeester toestemming gegeven heeft om de Anderhalvemetersessies te organiseren. Vanuit de stad Leuven vinden we het ook heel belangrijk om de culturele- en evenementensector te steunen.” 

“Daarnaast snakken mensen ook om naar buiten te kunnen gaan. Een optreden is voor de meesten al heel lang geleden. Je merkt dat ook aan de enthousiaste publieksreacties”, vertelt Kris Peeters, Evenementcoördinator van de stad Leuven, aan Redactie24.

“We passen heel rigoureus de maatregelen toe. In tegenstelling tot de horeca moeten de mensen ook hun mondmasker ophouden tijdens het optreden of de voorstelling. Ze volgen die regel heel stipt op en tonen veel respect.”

“We hebben een protocol: iedereen moet zijn handen ontsmetten, alle tafels, stoelen en bankjes worden ontsmet voor en na een optreden. Alle materialen en het podium worden ontsmet. Op de grond hebben we een looproute uitgezet met pijlen voor de toeschouwers, dus we voldoen maximaal al alle regels die gevraagd worden.“

Bubbels worden vooraf uitgezet

“Elke bubbel zit ook anderhalve meter uit elkaar. In ons eigen ticketingsysteem hebben we zicht op het totaal aantal bubbels en hoeveel mensen in een bubbel zitten per evenement. Wij weten dus perfect vooraf hoeveel mensen per 2, 3, 4 of 5 komen.”

“Die bubbels worden vooraf al opgesteld, zodat ze heel snel hun plaats kunnen krijgen. Wie eerst komt heeft natuurlijk de meeste keuze. Maar bijvoorbeeld een groepje van drie mensen kan niet de plaats innemen van een bubbel van vijf personen.”

“De mensen staan in openlucht en er is maar een beperkt publiek toegelaten. Maximaal 200 mensen en soms zelf minder omdat we ook rekening houden met de beschikbare oppervlakte buiten.”

“We hebben naast muziekoptredens ook heel wat theater en circus, zoals bijvoorbeeld ‘Geel Hesje’ van het Leuvense theatergezelschap Het nieuwstedelijk, ook in openlucht. Zo’n locatieproject brengt toch altijd wat meer werk met zich mee dan een klassieke theatervoorstelling.”

Intieme beleving in unieke setting

De organisatoren merken een grote dankbaarheid vanwege de bezoekers. “Vele mensen komen ons na een voorstelling bedanken. Het is dan ook een heel unieke setting om een optreden mee te maken.”

“Normaal gezien zit je nooit zo dicht bij een artiest, omdat die meestal optreedt voor volle concertzalen. Zo zijn het nu eerder intieme optredens. Dat geeft een heel bijzondere sfeer en dat wordt heel erg op prijs gesteld.”

Meer informatie over de Anderhalvemetersessies vind je via deze link.

verplichtmondmasker gebruik bij Anderhalvemetersessies in Leuven
bankjes voor podium en pijlen bij Anderhalvemetersessies in Leuven
Anderhalvemetersessie Leuven coronaveilige optredens