Stan Van Samang haalt eerste slag thuis: “Maar zij zullen er eens goed mee lachen”

door: COS
Afbeelding bron: Photonews

Stan Van Samang zit in een lastig parket. Onlangs lekten naaktfoto’s van de zanger en die wil hij natuurlijk zo snel mogelijk van het internet zien verdwijnen.

De advocaat van Stan Van Samang kon ervoor zorgen dat de rechtbank in kortgeding een verbod oplegde voor het verspreiden of bewaren van de naaktfoto’s. De rechter gaf Google, Facebook en ’t Scheldt het bevel de beelden te verwijderen van hun infrastructuur. Doen ze dat niet dan hangt hen een dwangsom van 10.000 euro boven het hoofd.

Google verwijderde ondertussen de zoekresultaten naar de beelden, maar kan ze uiteraard niet van het internet halen. Wie de beelden dus wil zien, zal ze nog steeds kunnen vinden. “Bij sociale media ligt het moeilijker om ze te laten weghalen”, zegt privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert in Het Laatste Nieuws.

WhatsApp, dat in bezit is van Facebook, werkt met een privacyvriendelijke end-to-endencryptie die het onmogelijk maakt om berichten te lezen. “Dat systeem zit in de weg om de privacy van de BV’s te garanderen”, zegt de jurist. “Facebook zal er dus eens goed mee lachen. Zij zullen niet zomaar die encryptie afstaan.”