Onze journaliste trekt naar coronaproof optreden: "Wat doet dat deugd"

door: WVDS

Dat irritante virus heeft een einde gemaakt aan alle leuke dingen: vakantie, terrasjes, sporten, barbecueën, uitstappen maken en we moeten alle evenementen en festivals missen. Tot ik beslis om naar een ‘veilig’ optreden te gaan in Leuven, de Anderhalvemetersessies. Op de affiche staat de immer populaire Paul Michiels. Benieuwd of het even leuk gaat zijn als vroeger.

Alles is tot in de puntjes voorbereid, dat merk ik onmiddellijk als ik toekom. Vriendelijk wordt iedereen naar zijn tafeltje of bankje gebracht, de grote en kleine bubbels vinden makkelijk hun plaats. Hoewel het onthaal erg gedisciplineerd gebeurt, is er van bij het begin een gezellige sfeer. Zoveel mensen heb ik al lang niet meer samen gezien.

Voor, tijdens en na het optreden moet iedereen zijn mondmasker ophouden. Het valt op hoe het een krachtig accessoire is geworden van onze outfit. Ze trekken mijn aandacht, ik zie er grappige, opvallende, stoere, trendy en saaie zoals mijn witte uitvoering.  

De adrenaline begint al een beetje toe te nemen. Het optreden vindt plaats op de speelplaats van een college, waardoor de sfeer heel intiem is. Iedereen zit vrij dicht bij het podium, lampjes in de bomen, ik geniet wel van dit kleinschalig gebeuren. 

Intieme sfeer

In afwachting van het optreden kunnen we via een QR code ons drankje bestellen en wordt het wat later gebracht. Zalig. Ik ben wel echt op mijn gemak en aan het genieten. Geen drukte aan de drank- en eetstandjes of vechten voor je plaats. Tot dusver vind ik het bijzonder aangenaam.

Tijdens het optreden voel je wel dat het voor de artiest op het podium moeilijker is om direct de sfeer te zetten bij zijn publiek. Na enkele liedjes komt die sfeer er wel en in en wordt er meegezongen. Dit is de enige keer dat ik mezelf erop betrap dat ik niet voluit kan gaan. Heel enthousiast geef ik applaus na een liedje of klap ik het ritme mee, want ik vind het optreden echt goed, maar ik kan niet rechtspringen of dansen, vrij naar de bar wandelen of andere vrienden opzoeken. 

Het is geruststellend om te zien dat iedereen uitermate veel respect toont, het mondmasker steeds ophoudt, niemand doet moeilijk. Elke seconde van mijn avondje uit, heb ik me veilig gevoeld, even geen corona voor mij. Wat doet dat deugd. Het heeft me echt volledig ontspannen en morgen heb ik weer heel wat te vertellen.

Ik ben maar wat blij dat ik er bij kon zijn en het blijft een supermooi initiatief. Hier ga ik nog lang van nagenieten. Hopelijk kunnen we snel opnieuw allemaal genieten van optredens en voorstellingen, zelfs inclusief mondmasker en maatregelen. Niet alleen de cultuur- en evenementensector zal hier goed bij varen, maar zeker ook de vele liefhebbers. 

podium en luisteraars Leuven