Niet alleen lovesongs op 'Rock ain't dead' van de Guy Swinnen Band: “Scherpe onderwerpen niet uit de weg gegaan”

door: WVDS
Guy Swinnen Band - Danny Wageman
Afbeelding bron: Danny Wagemans

Guy Swinnen vond het hoog tijd om na meer dan vijftien albums, zij het solo of met The Scabs, een eerste eigen rockalbum met de Guy Swinnen Band op te nemen. De plaat kreeg de titel 'Rock ain’t dead (it just smells funny)'.

De Guy Swinnen Band heeft een stevige live reputatie wat de eerste aanzet was voor Guy voor het maken van een nieuw album. “Tijdens corona kwam ik echt tot het besef dat ik heel graag op een podium sta”, vertelt Guy Swinnen in gesprek met Showbizz24.

“En als we met de Guy Swinnen Band iets in de set wilde steken wat stevige rock was, moest ik altijd teruggrijpen naar het repertoire van The Scabs of covers beginnen spelen.”

“En toen is het idee gegroeid om zelf een rockalbum te schrijven. In demoversie heb ik dan 14 nummers gemaakt en daarvan zijn er 10 op het album terecht gekomen.”

Kritische noot

Naast love songs zoals 'Throw it away' snijdt Guy ook kritisch onderwerpen aan. “Ik ben niet de scherpe onderwerpen uit de weg gegaan. Het openingsnummer ‘Gimme some freedom’. gaat over het feit dat iedereen wel zijn vrijheden mag hebben, maar dat daar toch bepaalde verantwoordelijkheden aan vast hangen.”

“In 'Get home to you’ beschrijf ik iemand die constant moet werken en smacht om zijn geliefde te zien, maar daar de tijd noch het geld voor heeft. Dat is toch wel een beetje sociale kritiek vanuit de situatie van een werkman.”

Als vanouds maar dan nog beter

Na het zien en horen van het album tijdens de première van de tour, is rock duidelijk nog alive en kicking. 'Rock ain't dead' barst van de gitaarsounds waarvan je oren gaan wapperen. De nummers klinken als vanouds maar dan nog beter.

Dit album vraagt gewoon om gespeeld te worden in de grootste zalen en op de beste festivals in België en ver daarbuiten. 

Wie Guy en zijn gewaardeerde bandleden David Piedfort, Bart Buls en Marcus Weymaere aan het werk wil zien met hun nieuw album, kan dat alvast op 14 en 27 oktober. 

Wil je het album streamen of een cd kopen of een optreden bijwonen? Alle info vind je HIER.