Guy Swinnen maakt opvallende vergelijking: “Het wordt dikwijls vergeleken met seks hebben”

door: PMN
Guy Swinnen
Afbeelding bron: Photonews

Nu de agenda’s van artiesten leeg zijn, gaan sommigen de digitale weg op door bijvoorbeeld livestreaming. Maar tegen het gevoel van een live optreden, daar kan toch niets tegenop, vindt Guy Swinnen.

“Wij hebben in het begin van de coronacrisis eens een streamingoptreden gedaan, maar voor mij is dat eigenlijk niet optreden. Je staat in een lege ruimte met een camera voor je, je speelt een nummer, maar aan het einde van een liedje krijg je geen feedback”, vertelt Guy Swinnen aan Showbizz24

“Wanneer ik de allereerste keer opnieuw voor een publiek optrad voelde ik dat live spelen zoveel meer doet. Als band creëer je een echte wisselwerking met het aanwezige publiek. Je speelt een nummer, stelt je open en legt emoties in het liedje waardoor je je kwetsbaar opstelt en het publiek reageert daarop. De mensen geven dan zoveel warmte terug met hun applaus. Optreden heeft voor mij te maken met gevoelens delen.” 
 

Samen naar een climax

Voor Guy is optreden zeer intens. “Optreden wordt dikwijls vergeleken met seks hebben, je stelt je kwetsbaar op door het nummer te vertolken. Door het applaus weet je dat je goed bezig bent en word je opgepept en met het publiek ga je dan samen verder door tot een climax. Ik vind het reuzeleuk om voor een echt publiek te staan, ik heb dat enorm gemist.”

Ook het publiek mist die optredens en heeft behoefte om zich te ontspannen. “Bij het optreden dat ik onlangs had in Leuven was het een setting met twee akoestische gitaren; dus een rustig programma. De mensen die aanwezig waren deden direct mee. Ik heb nadien heel warme reacties gehad en dat doet deugd.”