Eurovisiesongfestival Gustaph naar finale Eurovisiesongfestival? Showbizzwatcher onthult opvallend teken over zijn slaagkansen
COS

Naast de ‘Big Five’ en vorige winnaar Oekraïne zien ook de volgende landen terug in de grote ‘Eurovisiesongfestival’-finale: Portugal, Israël, Finland, Servië, Zweden, Zwitserland, Moldavië, Tsjechië, Noorwegen en Kroatië. Of ook onze Belgische inzending Gustaph een plekje weet te bemachtigen weten we donderdag 11 mei.

Voor onze noorderburen was er dinsdag geen goed nieuws. Nederland viel net uit de boot en haalde de finale niet. Nederland stond dan ook, in wat velen de ‘sterke’ halve finale noemden. Dion en Mia moesten het opnemen tegen enkele favorieten - Finland, Israël, Noorwegen én natuurlijk topfavoriet Zweden. Dat Gustaph in de tweede halve finale zit, zou voor hem weleens positief kunnen uitdraaien.

We moeten niet flauw doen: Gustaph doet het niet zo goed bij de bookmakers. Nog voor alle inzendingen bekend waren, plaatsten de bookmakers hem al in de tweede kolom. Gustaph won een paar plekjes door zijn straffe act en repetities, maar een overwinning voor België hoeven we - vanop de 25ste plek - niet te verwachten. “Wat de bookmakers ook zeggen: het is toch koffiedik kijken, en als ze een lage plaats voorspellen, stimuleert me dat om nog meer mijn best te doen”, zegt Gustaph in Dag Allemaal.

Ondanks de lage ranking lijkt de finale halen toch niet zo onwaarschijnlijk. Gustaph neemt het donderdagavond op tegen landen als Oostenrijk, Slovenië, Denemarken en Griekenland. Opvallend: van de landen uit de tweede halve finale verdient amper één land (Oostenrijk) bij de bookmakers een plekje in de top tien. Dat betekent natuurlijk dat Gustaphs kansen op een plekje in de finale alsmaar groter worden.

De bookmakers konden dinsdag alvast juist voorspellen welke tien landen zouden doorstoten naar de grote finale. Als we hen mogen geloven - wat we na dinsdag wel durven - dan zal ook Gustaph het halen. België staat in de tweede halve finale op een enigszins comfortabele zevende plek met een kans van 82 procent om zich te kwalificeren. Dat ziet er alvast verrassend goed uit.

Gustaph moest na zijn ‘Eurosong’-overwinning veel kritiek slikken. Hij was immers niet de topfavoriet voor de overwinning. “Met hem halen we de finale niet” en “We gaan ons belachelijk maken met Gustaph” klonk het vlijmscherp op sociale media. Bij velen misschien nog de initiële teleurstelling die sprak. Gustaph probeert die kritiek niet te veel ter harte te nemen.

“Het toffe aan al wat ouder te zijn en al veel watertjes doorzwommen te hebben, is dat ik die kritiek beter kan plaatsen”, zegt de zanger in Dag Allemaal. “Ik heb begrip voor de mening van iemand anders, maar als het persoonlijk is, over mijn uiterlijk of geaardheid, en ze echt op de man spelen, kan ik dat niet hebben”, besluit Gustaph.

Intussen mocht een dolgelukkige Stef Caers (Gustaphs echte naam, red.) in Liverpool een gouden plaat in ontvangst nemen en schaart België zich achter de zanger. Want geef toe: wie kan er nu blijven stilzitten op het opzwepende ‘Because of You’. Wat ook erg in Gustaphs voordeel spreekt: zijn loepzuivere stem. In Liverpool zullen we hem - in tegenstelling tot veel van zijn concurrenten - niet op een valse noot betrappen.

Tegen een groot deel van die concurrentie zal Gustaph in de finale - want van een finaleplek gaan we stilaan wel uit - jammer genoeg niet opgewassen zijn. Voor Gustaph hopen we vurig op een plekje in de eerste kolom. Wij volgen de bookmakers - ze geven haar 48 procent kans op de overwinning - en geven onze douze points aan Loreen met ‘Tattoo’ voor Zweden.

Meer nieuws

Meer nieuws

.